Joulu saapuu!

Olin tässä yksi perjantai lokakuussa myymässä Lihakaupassa palvelutiskillä ja asiakas kysyi minulta, ”joko saa tilata joulukinkun” ? Siinä vaiheessa pääni sisällä alkoi soimaan joululaulut. Nyt se siis taas alkaa. Joulu. Mikä ihana aika. Aika saada perhe kokoon, niin kaukaa kuin läheltä. Aika saada joulumieltä niin kaupunkiin kuin maalle. Olla läsnä, rentoutua ja syödä hyvin.

Luit oikein; syödä hyvin. Itse yritän välttää kauheaa syömistä Jouluna. Yritän ennakoida tulevaa tammikuuta. Paljon proteiinia, kasviksia ja vähän sokeria. Niillä mennään.

Joulun lisäksi Suomen maamme täyttää täydet sata vuotta. Kiitos siitä kuuluu maamme veteraaneille, iso kiitos heille!

Kotimainen kinkku – puhdas ja tuore

Miten sinä juhlit arvokasta Suomen maata? Minä arvostan kotimaisuutta todella paljon, varsinkin ruuan suhteen. Minusta on mukava myydä tuotteita, joiden alkuperä on sataprosenttisesti Suomi. Me täällä Savo-Karjalan Lihalla juhlitaan Suomea arvostaen yksinkertaisesti perinteitä, kotimaisuutta ja puhtautta. Joulukinkkummekin ovat täysin kotimaisia!

Minä saan parhaan joulun tunnelman kotiini, kun paistan joulupöytään kotimaisen viljaporsaan joulukinkun, lisänä pitkään haudutettua karjalanpaistia, maukkaat laatikot, rosolli, salaatti, piparit, joulutortut ja joulukahvi muine herkkuineen. Myös joulukuusi, paljon jouluvaloja, paljon liikkumista perheen ja koirien kanssa lumisessa luonnossa, sekä puhdas koti saavat joulun laskeutumaan kotiimme.

Joulukinkkuperinteet

Sitten se joulukinkku. On luuttomia, potkaluullisia, perinteisiä, rasvattomia, suolaamattomia ja tuoresuolattuja. Luomujakin olisi. Minkä näistä valitsen? Otanko ison perinteisen vai luuttoman juhlakinkun? Suolaanko itse vai ostanko valmiiksi suolatun? Vai valmiiksi paistetun? Kaikissa on omat puolensa ja ajan saatossa tuudittaudumme valitsemaan kinkun helppouden, onnistumisien ja juhlapöydän vieraiden tyytyväisyden perusteella.

Minun ja perheeni joulupöydässä on ollut aina perinteinen tuoresuolattu joulukinkku. Ja miksi? Koska niin minun äitini on aina tehnyt. Minun lapsuudenkodissani Pohjois-Karjalassa paistettiin myös karitsanviulu leivinuunissa joulupöytään, sekä karjalanpaisti jossa oli possua ja karitsaa. Karitsa oli meidän omasta navetasta. Isä piti huolen, että Jouluna syötiin omaa karitsaa. Ja ei maistunut villalle.

Paistaminen

Kinkunpaisto tuo oman jännityksen jouluun; osaanko paistaa kinkun oikein? Missä lämpötilassa kinkku paistetaan? Paistetaanko kinkku paistopussissa vai ilman? Osaanko työntää mittarin oikeaan kohtaan kinkkuun? Milloin se on kypsä ja ei liian kypsä? Jokaisella on varmasti tähän oma ohjeensa, mutta meillä Lihakaupassa on vain yksi ja varma ohje:

OHJE

Savo-Karjalan Liha Oy:n tuoresuolattu joulukinkku,

paistopussi

paistolämpömittari

syvä paistopelti

koristeluun: sinappia, korppujauhoja ja kokonaisia neilikoita

1. Poista kinkku muovista, huuhtele kylmällä vedellä ja pyyhkäise talouspaperilla kuivaksi.

2. Anna kinkun olla huoneenlämmössä ainkin 5 h.

3. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan, niin että se ei kosketa luuta. Laita kinkku paistopussiin.

5. Paista kinkkua 125 asteessa 1,5 h/kiloa kohden.

6. Kinkku on mehevän kypsä, kun mittarin sisälämpötila näyttää 75 astetta. Halutessasi ylikpsän kinkun jatka paistamista kunnes sisälämpötila 80 tai jopa 85 astetta.

7. Ota kypsä kinkku uunista ja anna sen vetäytyä huoneenlämmössä.

8. Jos kinkussa on verkko, poista se. Kuori silava pois.

9. Kuorruta halutessasi sivelemälle kinkun pinnalle sinappia, ripottele pinnalle korppujauhoja ja koristele kokonaisilla neilikoilla.

Nyt kun kinkku on paistettu, annetaan joulun tulla. Ollaan läsnä ja syödään hyvin. Mutta ennakoiden.

Kirjoittaja Raisa Heiskanen toimii tukkumyyjänä Savo-Karjalan Liha Oy:llä