Ylämaan karjan tarina

RODUN ALKUPERÄ

Ylämaan nauta (Highland Cattle) on nautarotu, joka on tuotu Suomeen Skotlannista 1990-luvulla. Sen aiemmasta alkuperästä on esitetty erilaisia arvailuja. Yksi versio tarinasta on, että viikingit olisivat kauppamatkojensa aikaan kuljettaneet ylämaan nautoja Skandinaviaan.

 

YLÄMAAN NAUDAN KASVATUS SUOMESSA

Rotu sopii Suomessa kasvatettavaksi todella hyvin, koska se laiduntaa vapaana ulkona ympäri vuoden. Se ei sovellu lainkaan sisällä navetassa kasvatettavaksi. Sen nahka on kaksin kertaa paksumpi kuin tavallisen naudan, sekä sillä on kaksinkertainen turkki. Se pärjää siis suomen talven kovissakin pakkasissa mainiosti.

Ylämaan naudat syövät keväällä, kesällä ja syksyllä ainoastaan luonnonruokaa, jota isoilla laitumilla riittää. Esim. 100 ylämaan karjan lauma laiduntaa yli 50 hehtaarin alueella, eli eläimillä on todella runsaasti tilaa liikkua.

Ylämaankarjaa löytyy tällä hetkellä suomesta n. 500 tilalta. Yhteensä Ylämaan nautoja suomessa on n. 15000 kpl. Savo-Karjalan Liha hakee ylämaan karjaa tällä hetkellä n. 100 eri tilalta ympäri suomea. Isoimmilla ylämaankarjatiloilla on 200 nautaa ja yli 100 hehtaaria laidunta.

EETTISYYS

Ylämaan naudan liha on hyvä eettinen valinta, koska naudan ovat eläneet läpi elämänsä vapaana. Naudat  syövät suurimmaksi osaksi luonnon ruokaa. Ylämaan nautoja ei tarvitse myöskään lääkitä esim. antibiootein, koska rotu on niin terve ja vahva perimältään. Rodun jalostuksessa kiinnitetäänkin koko ajan huomiota siihen, että rodun tyypilliset piirteet; vaatimattomuus, terveys, karaistuneisuus, säilyisivät. Ylämaan naudat toimivat myös luonnonlaitumilla maisemanhoitotyössä. Eläimet hyötyvät ravinnon monipuolisuudesta ja maisemat siistiytyvät.

YLÄMAAN NAUDAN LIHA – MAUKASTA JA PUHDASTA

Ravinto vaikuttaa lihan makuun, joka on maukas ja riistaan vivahtava. Tämä johtuu siis siitä, että eläimet syövät laitumella mm. pajua ja muuta monipuolista luonnonruokaa. Ravinto myös vaikuttaa lihan ravintoarvoihin. Liha on vähärasvaista, ja siinä on enemmän rautaa ja proteiineja. Monet ravintolat käyttävät mielellään ylämaan karjan lihaa ruokalistoillaan.

Savo-Karjalan Liha pyytää ylämaan karjan tuottajilta todisteen eläinten antibioottivapaudesta, eli todisteen, että eläintä ei ole elämänsä aikana lainkaan lääkitty antibiooteilla. Myymämme ylämaan naudan liha on siis 100 % antibioottivapaata.

Savo-Karjalan liha on ainut yritys suomessa, joka jatkokäsittelee ja myy ylämaan naudan lihaa isossa mittakaavassa. Monet tilat myyvät lihaa suoramyyntinä tilalta. Muut yritykset eivät juuri kuljeta ja teurasta ylämaan nautoja sen vuoksi, että kuljettaminen ja teurastus on kalliimpaa ja haasteellisempaa kuin muiden nautojen. Kuljetuksen haasteet johtuvat sarvista; eläimet tarvitsevat suuremman tilan eläinkuljetusautossa. Eläimet ovat myös luonteeltaan erilaisia kun ns. tavalliset naudat. Savo-Karjalan Lihalla ylämaan nautoja kuljettavat eläinkuljettajat ovatkin alan ammattilaisia. Eläimiä täytyy osata käsitellä oikein.

Me Savo-Karjalan Lihalla olemme ylpeitä siitä, että meillä on mahdollisuus hankkia suomesta ylämaan nautoja ja voimme myydä niitä omissa Lihakaupoissamme kuluttajille, sekä tukkumyyntimme kautta kauppoihin ja ravintoloihin.

Puhdasta suomalaista ylämaan karjan lihaa – se on oekeesti hyvvee.

Kiinnostuitko?

Kuluttaja, haluatko kokata ruokaa Ylämaan karjan lihasta? Sitä löytyy Lihakaupoistamme  sekä sitä myydään mm. Kuopion ja Iisalmen Prismoissa sekä S-marketeissa.

Lihakaupat Kuopiossa

Ravintoitsija ja kauppias, haluatko ravintolaasi tai kauppaasi Ylämaan karjan lihaa? Ota yhteyttä myyntiimme.

Myynnin yhteystiedot

Onko kysyttävää tai haluatko lisätietoa tuotteistamme?

Ota meihin yhteyttä – autamme mielellämme

  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lomakkeen lähettäminen on 100% turvallista eikä se sido sinua mihinkään.